UNTUL DE SHEA BRUT

dsc_4902_ls

Untul de Shea brut (nerafinat) este de origine africană, obținut din fructele unui copac, prin metode rudimentare, manuale, în comunități care își dedică timpul în principal pentru această activitate, asigurând o stabilitate economică pe plan local. Este untul de Shea pe care noi îl recomandăm și îl folosim. Este singurul care este un produs natural integral și care își păstrează absolut toate proprietățile neatinse. În industria de larg consum se folosește unt de shea rafinat, prin metode chimice, deoarece în forma sa brută untul de shea este caracterizat printr-o anumită textură, miros și variații de culoare, care sunt indezirabile. Acolo alte aspecte sunt mai importante, nu menținerea untului într-o formă nealterată.

Untul de Shea conține antioxidanți, steroli, vitaminele A, E și F, acizi grași etc., fiind deosebit de eficient în combaterea îmbătrânirii pielii prin regenerare, prin hrănire în profunzime, ajutând și la diminuarea ridurilor, vergeturilor, asigurând hidratare și elasticitate, grăbind procesul de vindecare în cazul eczemelor, rănilor, inflamațiilor, având proprietăți antibacteriene.

Această scurtă descriere nu este suficientă pentru a sublinia calitățile și importanța untului de Shea brut, care este parțial nesaponificabil și care astfel acționează inclusiv atunci când ne-am imagina că nu este posibil. Este cu adevărat un ingredient aparte, pe care îl folosim în forma sa nerafinată în produsele noastre specifice.

 

Advertisements

UNTUL DE CACAO

20160527_092742s

Arborele de cacao este un copac nativ din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. Astăzi, este cultivat în principal în Africa de Vest, unde se adaptează foarte bine la climă. Când sunt proaspete, fructele de cacao (păstăi din care provin boalele de cacao) nu miros și sunt foarte astringente și foarte amare. În mod normal boabele de cacao trec printr-un proces de prăjire, fierbere, amestecare, presare și la final este separată partea solidă (care mai târziu prin măcinare devine pudra de cacao), de partea uleioasă (care prin întărire pe cale naturală devine untul de cacao). De asta untul de cacao nu are culoarea pe care o asociem cu cacao în general. Alternativ însă, untul se poate obține și prin presarea la rece a boabelor și de aici importanța alegerii ingredientelor în funcție de metodele de obținere. Astfel că pe noi ne interesează în mod deosebit acest unt vegetal obținut raw, prin presare la rece.

Compoziția în acizi grași a untului de cacao, îi conferă acestuia proprietăți valoroase. Este un unt greu, care dă consistență balsamurilor, cremelor ori săpunurilor. Punctul său de topire fiind aproape de temperatura corpului, este ușor de folosit ca balsam de buze, cremă de corp sau în combinație cu alte uleiuri vegetale.
Compozitia în acizi grași :
– acizi grași polinesaturați – acid linoleic Omega 6 – aprox. 3 %
– acizi grași mononesaturați – acid oleic – aprox. 35 %
– acizi grași saturați – acid palmitic (26 %) și acid stearic – 35%
Alte componente active din untul de cacao: Vitamina E – antioxidant natural; Insaponificabile – Fitosteroli (beta-sitosterol, stigmasterol, campesterol) – antioxidanți cu rol de vindecare, de restaurare și calmare; Squalane ; Teobromină și Cafeină.
Proprietăți cosmetice:
– bogat și hrănitor, calmează și înmoaie pielea uscată;
– protector: lasă o peliculă pe suprafața pielii și previne deshidratarea – ajută la regenerarea filmul hidrolipidic natural;
– odihnitor și liniștitor prin fitosterolii pe care îi conține;
– antioxidante, prin conținutul ridicat în insaponificabile;
– promovează hidroliza și grăbește degradarea lipidelor din celulele adipoase;
– anti îmbătrânire;
– reface vitalitatea părului uscat;
– previne deshidratarea părului.
Indicații:
– pentru ten normal dar și uscat;
– piele aspră și deshidratată;
– piele matură și cu riduri;
– în cazuri de vergeturi – foarte util femeilor însărcinate sau celor care au născut – pentru refacerea rapidă a pielii;
– pentru păr uscat, vârfuri despicate.